Domowy przepis: marynujemy schab do pieczenia

Wieprzowina na polskim stole króluje od kilkunastu wieków. Do dziś cieszy się niesłabnącą sławą, a schab pieczony to najlepszy przysmak staropolski, który znajdzie się w menu niejednego mieszkańca naszego kraju. Smak wykwintnego schabu zależy przede wszystkim od doskonale przygotowanej marynaty. Oto sprawdzony sposób kuchni polskiej  na najlepszą marynatę, po której mięso jest pachnące, soczyste i kruche.

schab w ziołach (źródło:pinterest)

schab w ziołach (źródło:pinterest)

Po pierwsze – przygotowanie mięsa
Schab przeznaczony do marynowania powinien być świeży. Nie polecam zakupu mięsa zamrożonego, które po rozmrożeniu wydzieli więcej soku. Im bardziej płaski kawałek mięsa, tym marynata ma większą szansę na wniknięcie do jego włókien. Przed marynowaniem schabu należy go starannie opłukać zimną wodę, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Po drugie – naturalne składniki
Dobra marynata powinna składać się kwasu, który rozkruszy mięso. Do schabu najczęściej wykorzystywany jest sok z cytryn lub ocet balsamiczny. Właściwości konserwujące podczas marynowania spełnia olej –  warto wybrać olej roślinny lub oliwę z oliwek. Trzecim składnikiem, który nadaje mięsu smak są zioła. Majeranek, rozmaryn, bazylia, czosnek i cebula – to składniki, których nie może zabraknąć w marynacie schabu. Do marynaty przyda się również sól gruboziarnista oraz pieprz.

Wszystkie składniki marynaty należy wymieszać dużej w misce. Następnie nasmarować nimi mięso i przykryć szczelnie folią do żywności. Schab w marynacie powinien odstać w lodówce minimum 4 godziny. Po upływie tego czasu mięso należy włożyć do żaroodpornego naczynia i piec pod przykryciem przez około godzinę.

Uwaga! Schab może zyskać na smaku, jeżeli do marynaty dodamy jedną łyżkę miodu naturalnego i odrobinę koncentratu pomidorowego. Możemy także na wierzchu mięsa porobić nacięcia, a następnie powkładać w nie plasterki czosnku.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *