Domowe praliny czekoladowe Ferrero Rocher

Chyba wszyscy od czasu do czasu mamy ochotę na czekoladowe co nieco. Nie musimy od razu biec do sklepu, aby kupić słodkości, które zawierają więcej chemii niż naturalnych składników. Możemy przygotować domową wersję czekoladek, opartą na naturalnym składzie. Dziś przepis na pyszne, niskokaloryczne i bardzo zdrowe kulki Ferrero Rocher. To świetna przekąska dla dzieci. Możecie wykonać ją wspólnie w zaledwie kilkanaście minut.

Składniki:

  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki migdałów,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 szklanka daktyli,
  • 3/4 szklanki  orzechów laskowych,
  • gorzka polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

Daktyle, migdały, kakao miksujemy z olejem kokosowym i formujemy kulki. Orzechy laskowe mielimy w młynku. Obtaczamy w nich każdą kulkę, a następnie zanurzamy je w roztopionej, gorzkiej czekoladzie. Czekoladowo-orzechowe kulki układamy na tacy wyłożonej papierem śniadaniowym. Czekamy aż przyschną. Odstawiamy do zupełnego zastygnięcia i przechowujemy w lodówce.

Uwaga! Daktyle należy wcześniej zalać wrzątkiem, aby zmiękły.  Trzeba je odstawić na 15 minut. Orzechy laskowe uprażone świetnie sprawdzają się na posypkę do czekoladek. Należy je jednak zmielić w kielichu malaksera lub blendera. Czekolada powinna być wolno rozpuszczona w kąpieli wodnej.

Małe, słodkie praliny rozpieszczą zmysły i skutecznie poprawią humor, gdy za oknem deszczowa, jesienna pogoda. Nie są naszpikowane dużą ilością cukru oraz  tłuszczu, które są zgubne dla naszego zdrowia. Praliny zawierają tylko domowe składniki, bez sztucznych dodatków!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *