Domowe muffinki z jagodami

Sezon na czarna jagody w pełni. Te czarne owoce znajdziecie w lipcu w warzywniakach, w sklepach i na straganach przy drodze obok lasów. Jeżeli do tej pory nie udało się Wam przygotować słodkich wypieków z dodatkiem tych smacznych owoców, to musicie koniecznie wypróbować mój bardzo prosty przepis na muffinki waniliowe z dodatkiem jagód.

źródło: http://www.kingarthurflour.com/

źródło: http://www.kingarthurflour.com/

Składniki na waniliowe muffinki:

2 szklanki mąki pszennej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

½ szklanki cukru,

1 jajko,

0,5 szklanki oleju,

1 szklanka mleka,

½ szklanki jagód.

Przygotowanie waniliowych muffinek:

W pierwszej kolejności suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Następnie dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy wszystko. Na koniec wsypujemy umyte i osuszone jagody. Mieszamy i przekładamy do foremek.  Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Formy do muffinek wykładamy papierowymi paliotkami. Gdy nie mamy papilotek, wystarczy wysmarować każdą foremkę masłem i wsypać odrobinę bułki tartej. Babeczki pieczemy przez około 25 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika warto upewnić się za pomocą drewnianego patyczka, czy muffinki dobrze się upiekły.  Gotowe babeczki należy wyciągnąć z formy i poukładać na talerzu, aby ostygły. Można je również zjeść na ciepło z lekko rozpuszczoną czekoladą polaną po wierzchu.

Polecam także przygotować krem jagodowy, którym warto posmarować każdą upieczoną muffinkę (przepis poniżej).

Składniki na krem jagodowy do muffinek:

½ szklanki jagód,

¾ kostki masła,

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

1/3 szklanki mleka,

1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie kremu jagodowego:

Jagody miksujemy w blenderze i gotujemy na małym ogniu. W drugim garnku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w mleku. Kiedy mus będzie się gotował, wlewamy do niego mleko z mąką i mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąble. Wówczas zestawimy z ognia i czekamy aż mus wystygnie. Masło miksujemy z cukrem pudrem i dodajmy do zimnego musu jagodowego. Dokładnie miksujemy.

Krem układamy na upieczone i ostudzone babeczki za pomocą specjalnej wyciskarki do kremów lub po prostu zwykłego rożka z papieru. Ważne jest to, aby ruchy były okrężne. Na koniec muffinki dekorujemy świeżymi owocami i listkiem mięty.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *