Sezon na czarna jagody w pełni. Te czarne owoce znajdziecie w lipcu w warzywniakach, w sklepach i na straganach przy drodze obok lasów. Jeżeli do tej pory nie udało się Wam przygotować słodkich wypieków z dodatkiem tych smacznych owoców, to musicie koniecznie wypróbować mój bardzo prosty przepis na muffinki waniliowe z dodatkiem jagód.
Składniki na waniliowe muffinki:
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ szklanki cukru,
1 jajko,
0,5 szklanki oleju,
1 szklanka mleka,
½ szklanki jagód.
Przygotowanie waniliowych muffinek:
W pierwszej kolejności suche składniki mieszamy ze sobą w misce. Następnie dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy wszystko. Na koniec wsypujemy umyte i osuszone jagody. Mieszamy i przekładamy do foremek. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Formy do muffinek wykładamy papierowymi paliotkami. Gdy nie mamy papilotek, wystarczy wysmarować każdą foremkę masłem i wsypać odrobinę bułki tartej. Babeczki pieczemy przez około 25 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika warto upewnić się za pomocą drewnianego patyczka, czy muffinki dobrze się upiekły. Gotowe babeczki należy wyciągnąć z formy i poukładać na talerzu, aby ostygły. Można je również zjeść na ciepło z lekko rozpuszczoną czekoladą polaną po wierzchu.
Polecam także przygotować krem jagodowy, którym warto posmarować każdą upieczoną muffinkę (przepis poniżej).
Składniki na krem jagodowy do muffinek:
½ szklanki jagód,
¾ kostki masła,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki mleka,
1 łyżka cukru pudru.
Przygotowanie kremu jagodowego:
Jagody miksujemy w blenderze i gotujemy na małym ogniu. W drugim garnku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w mleku. Kiedy mus będzie się gotował, wlewamy do niego mleko z mąką i mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąble. Wówczas zestawimy z ognia i czekamy aż mus wystygnie. Masło miksujemy z cukrem pudrem i dodajmy do zimnego musu jagodowego. Dokładnie miksujemy.
Krem układamy na upieczone i ostudzone babeczki za pomocą specjalnej wyciskarki do kremów lub po prostu zwykłego rożka z papieru. Ważne jest to, aby ruchy były okrężne. Na koniec muffinki dekorujemy świeżymi owocami i listkiem mięty.