Czym jest rolnictwo ekologiczne?

Ekologiczna uprawa roślin w Polsce rozwija się coraz szybciej, mimo, że według wielu rolników nie ma dużej różnicy między nowoczesnym rolnictwem eko, a konwencjonalnym systemem produkcji roślin, powszechnie stosowanym w naszym kraju.

zboże

Rolnictwo ekologiczne od konwencjonalnego różni się głównie podejściem do nawozów i środków ochrony roślin. W uprawach ekologicznych eliminuje się preparaty chemiczne i aktywizuje naturalne mechanizmy przyrody, zapewniające żyzną glebę oraz ochronę przed szkodnikami i chwastami. Jednym z takich sposobów uprawy jest tzw. zmianowanie roślin, podstawa znanego od wieków płodozmianu. Często stosuje się także uprawę współrzędną, czyli sadzenie kilku, odpowiednio dobranych roślin na tym samym polu.

W rolnictwie ekologicznym ważne jest też przetwarzanie odpadów powstałych przy hodowli zwierząt – obornik i kompost są najlepszymi nawozami, a poza tym, dzięki ich wykorzystywaniu, gospodarstwo jest samowystarczalne, więc nie tylko ekologiczne, ale i ekonomiczne.

W ekorolnictwie zabroniony jest wysiew roślin modyfikowanych genetycznie. Ziarno i sadzonki powinno się rozmnażać we własnym gospodarstwie lub sprowadzać z innych gospodarstw, stosujących zasady uprawy ekologicznej. Niedozwolone jest też używanie sztucznych regulatorów wzrostu, substancji stymulujących rozkrzewianie, przyspieszających dojrzewanie czy pobudzających ukorzenianie roślin. Można za to stosować organiczne substancje, takie jak ekstrakty roślinne i wyciągi kompostowe, które poprawiają wzrost i wydajność plonów w naturalny sposób.

Rolnictwo ekologiczne jest więc powrotem do tradycyjnego sposobu uprawy roślin, jaki znali nasi pradziadkowie. Niektórzy rolnicy, posiadający małe gospodarstwa rodzinne, nigdy od niego nie odeszli, a i duże, wielohektarowe hodowle przemysłowe powoli zaczynają dostrzegać jego znaczenie.

One Response
  1. 23 lipca 2013

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *