Cukinia na stole

Warzywo późnego lata i wczesnej jesieni. W niektórych regionach Polski nazywana kabaczkiem. Dobrze smakuje na surowo i w postaci gotowanej, smażonej i pieczonej. Może być dodatkiem do ciasta lub bazą do dań mięsnych. Im młodsza tym smaczniejsza. O czym mowa? Oczywiście o cukinii. To warzywo, które kochają wszyscy – i mali i duzi. To jedno z najczęściej uprawianych w ogrodzie roślin. To bogactwo witamin i składników odżywczych. Czego chcieć więcej?

pinterest

pinterest

Co kryje się w kabaczku?
Zielone, żółte i pomarańczowe – takie cukinie występują najczęściej na naszych ogrodach. To warzywo zawierające w sobie całą gamę witamin – od A do B1. Ponadto pozytywnie wpływa na procesy trawienne, odkwasza organizm i wspomaga odchudzanie. Nie wiele młodych mam wie, że cukinia może być pierwszym warzywem, jakie podaje się maluchowi. Cukinia bowiem jest lekkostrawna, łagodna w smaku i bardzo zdrowa. To warzywo polecane przez dietetyków. Warto jeść je na surowo jako dodatek do sałatek.

Przepisy z cukinii
Z cukinii można wyczarować smaczne przekąski na grilla. Warzywo idealnie pasuje jako przekąska w postaci grillowanej. Może być dodatkiem do szaszłyku lub smakowitym uzupełnieniem uwielbianego przez wielu Polaków dania kociołek. Cukinia dobrze smakuje w postaci smażonej i panierowanej. Jest kropką nad i w prawdziwym leczo węgierskim. Pieczona z mięsem może być daniem obiadowym, a duszona z warzywami rozgrzeje w czasie zimnych wieczorów jesieni. Zupa z cukinii smakuje wszystkim, można podawać ją niemowlętom. Dania z cukinii to prawdziwy sukces na rodzinnym stole. Cukinię możemy schować do słoika na zimę w postaci marynowanej. Same pyszności 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *