Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą jęczmienną

Sezon na cukinię dobiega końca. Warto wykorzystać ją w kuchni, przygotowując smaczne danie na obiad. Dziś prosta w wykonaniu i smaczna cukinia, którą warto faszerować mięsem mielonym i kaszą. Potrawa nie zawiera wiele tłuszczu, jest zdrowa i bardzo smaczna.

źródło: https://pixabay.com

źródło: https://pixabay.com

Składniki:

  • 3 średniej długości cukinie (najlepiej około 400 gram jedna),
  • 50 gram kaszy jęczmiennej,
  • 2 pomidory,
  • 400 gram mięsa mielonego (może być wieprzowe lub z indyka)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 100 gram startego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa papryka słodka,
  • przyprawa papryka ostra,
  • kurkuma,
  • suszone oregano.

Przygotowanie:

  1. Cukinie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą cukinię oprószamy solą oraz pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Kaszę gotujemy według wskazówek zawartych na opakowaniu.
  3. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę z czosnkiem. Na koniec dodajemy mięso mielone. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, oregano.
  4. Gdy mięso będzie przestudzone, dodajemy starty ser i mieszamy z kaszą.
  5. Gotowym farszem wypełniamy każdą cukinię. Układamy na wierzchu pomidory pokrojone w pasterki i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Danie możemy udekorować natką pietruszki oraz kawałkami fety lub nawet oliwkami. Jak kto woli! Gotowe!

Cukinia faszerowana kaszą to szybki pomysł na zdrowy i tani obiad. Danie wygląda wybornie i jeszcze lepiej smakuje. Poleca, wypróbować!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *