Bigos, flaki i żeberka – czyli kilka słów o kuchni polskiej

Któż z nas nie lubi gołąbków, schabowego, rosołu lub żurku? Czym jest obiad bez zupy? Niektóre potrawy kuchni polskiej goszczą na stołach wielu domów od dziada pradziada. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom innych narodów. Do dziś zauważalne są silne korzenie wschodnie, np. rosyjskie, tatarsko-tureckie, a nawet mongolskie. Nie ma co się oszukiwać – tradycyjna kuchnia polska nie należy do dietetycznych i niskotłuszczowych. Wręcz przeciwnie! Na szczęście wiele gastronomii modyfikuje nieco przepisy i serwuje potrawy staropolskie przygotowywane z myślą o zdrowym gotowaniu.

kuchnia polska

źródło: makro.pl

 


Ograniczenie smażenia na rzecz pieczenia i gotowania na parze zyskuje na wartości w wielu restauracjach. Coraz częściej decydujemy się na smaczki, które są po prostu zdrowe, niskokaloryczne i wyjątkowe. Polecam sprawdzić przepisy na stronie Makro, które opierają się na zdrowych i staropolskich recepturach. Można je przeczytać w zakładce: kuchnia polska.

Pierogi, kasza, kluski czy pyzy robione są na mące pełnoziarnistej, natomiast dania z wieprzowiny są duszone i pieczone. W kuchni polskiej dominują zupy – od tradycyjnej ogórkowej po flaki. Wielu kucharzy stara się serwować pierwsze danie bez dodatku śmietany i tłuszczy. Zupy są nadal sycące, ale mniej kaloryczne.

Nasz kraj ma wiele do zaoferowania biorąc pod uwagę desery. Przepyszne baby, pierniki i leguminki uwielbia chyba każdy. W okresie świątecznym pieczemy również ciasta typowe dla danego święta. W kuchni polskiej dominują dania z kapusty. Bigos, zupy, pierogi, krokiety, łazanki – to tylko niektóre potrawy, w których kapusta jest elementarnym składnikiem. Wiele jest dań z dodatkiem buraków ćwikłowych, fasoli i ogórków kiszonych. Uwielbiamy potrawy kwaśne i słone.

Z mąki przygotowujemy pierogi leniwe, pierogi ruskie, pyzy i kopytka oraz wiele innych sycących dań. Jeżeli chodzi o mięso, to oczywiście najważniejsza dla Polaka jest wieprzowina. Mielone czy schabowe to zgrabny duet z ziemniakami. Na szczęście staramy się gotować coraz więcej potraw z kurczaka i indyka, które są na pewno o wiele zdrowsze niż te z wieprzowiny. Poza granicami Polska słynie z wyśmienitych wyrobów wędliniarskich (szczególnie kiełbasy) i smakowej wódki.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *