Czarny bez – naturalny lek na przeziębienie

źródło:Pinterest

źródło:Pinterest

Czarny bez to popularny krzew w Polsce, którego owoce i kwiaty są wykorzystywane w ziołolecznictwie. To nieocenione wciąż remedium na przeziębienie, bo działa przeciwgorączkowo, napotnie i wzmacniająco. Sok z czarnego bzu to naturalna alternatywa dla aspiryny, stymuluje gruczoły potowe do pracy,  wpływa na obniżenie gorączki. Dziki bez to najlepszy sposób na wzmocnienie odporności,  zapobieganie infekcjom i zwalczanie niektórych wirusów.

Sok z czarnego bzu

Czarny bez ma dość szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Owoce zbieramy latem (lipiec, sierpień) zwracając uwagę na ich kolor (tylko czarnofioletowe nadają się do spożycia, zielone i niedojrzałe są trujące). Nie wolno jeść czarnego bzu na surowo, gdyż zawiera sambunigrynę – składnik powodujący nudności. Owoce bzu najlepiej smakują w postaci syropów i nalewek.

Aby przygotować sok z czarnego bzu, należy najpierw umyć owoce i gotować je pod przykryciem przez około 45 minut, aż popękają i zmiękną. Następnie powinniśmy starannie odcedzić owoce, a sok zagotować z cukrem. Na 1 litr płynu przypada około 0,5 kilograma cukru. Gorący sok wlewamy do butelki i pasteryzujemy przez około 30 minut. Przygotowany sok z bzu jest naturalnym lekiem o działaniu przeciwgorączkowym. Można go stosować podczas schorzeń układu oddechowego (nieżyty nosa, bóle gardła). Sok z czarnego bzu dobrze smakuje dodany do herbaty – w takiej postaci wzmocni nasz organizm podczas choroby.

Substancje aktywne w bzie

Owoce bzu są najbogatszym źródłem antyoksydantów, zawiera dużo witaminy C (więcej niż owoce cytrusowe). Ponadto syrop z czarnego bzu może być regularnie pity przez kobiety w ciąży, ponieważ występuje w nim kwas foliowy, niezbędny w procesie syntezy białek. Osoby, którym doskwierają problemy z widzeniem, mogą również wzmocnić wzrok, spożywając dżem z bzu. Duża zawartość antocyjanów oraz beta-karotenu korzystnie wpływa na oczy.  Ponadto w czarnym bzie znajduje się witaminą H, PP oraz kilka witamin z grupy B. Jest cennym źródłem żelaza, wapnia, magnezu oraz potasu.

Kilka łyżek soku z czarnego bzu w herbacie to świetny sposób na lepszą odporność. Jeżeli nie posiadamy domowych przetworów, warto udać się do apteki i zakupić syrop z czarnego bzu,  można pić go niemalże codziennie.

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>